Připadá vám to jako sci-fi, protože jediné, co vaše lednice pravidelně nabízí je kelímek jogurtu a sklenice kyselých okurek?
Vy přeci nemáte čas vařit. Říkáte si, kdysi to bylo jiné, lidé měli více času a dnes už vaří jen babičky a pár maminek na mateřské dovolené… Dobrá zpráva je, že i když podnikáte, tvoříte, pracujete, nemusí to tak být. Je jedno, zda si doplníte dosavadní omluvenku typu „nemám čas / nevím co vařit / neumím vařit / nemám čas na nákupy“… Dám vám tip, jak zahodit omluvenky do koše, otevřít se novým návykům a odměnit vaše tělo řádem.
Ať jste podnikatel z pláže, nebo ze souše, máte určitě také plán na nějaké období – business plan a s domácností a s vařením je to stejné, potřebujete plán!
Staňte se manažerem své domácnosti a budete efektivní nejen v práci. Za tento manažerský post sice nezískáte ani plat, ani žádný podíl ve firmě, ale získáte mnohem víc, dodáte svému tělu potřebnou výživu, BUDETE MÍT VÍCE ENERGIE NEJEN PRO VAŠE PODNIKÁNÍ, ALE I RODINU, a to není málo.
Pak vězte, že pauza na vaření vám kromě dobrého a kvalitního jídla přinese i odreagování a s tím přicházející nové nápady, kterých není nikdy dost. Vracíte se domů až večer? Pak si vybudujte návyk chystat svůj oběd na druhý den během přípravy rychlé večeře, kolegové v práci vám pak budou závidět vaše pestré krásné obědy v krabičkách.
Teorie je hezká, ale VY chcete výsledky, takže ta vám nestačí, jděte do akce stejně tak, jak pracujete, podnikáte, tvoříte. Výmluvy nechte na druhém břehu.
Já sama často pracuji z domova, tvořím výživové plány pro klienty, píši články na blog, vařím a fotím jídla, aby posloužily jako inspirace dalším. Proto jsem si velmi dobře vědoma, že pracovat z domova s sebou nese jednu riskantní záležitost :-), a to sebedisciplínu.
Ať již je to v té pracovní úrovni – také se vám někdy nechce a prostě jen probrouzdáte čas na internetu nebo jinak prokrastinujete? Nebo naopak nevíte kdy skončit, protože práce a/nebo nápadů je hodně a vy jdete spát dlouho po půlnoci? Nebo je to v oblasti užívání si vlastního času, zdraví a rodiny.
Vím, o čem mluvím, před pár měsíci jsem naskočila do kurzu Podnikání z pláže Stáni Mrázkové s rozhodnutím, že začnu dělat věci jinak, a to od tvoření webu vlastníma rukama až po změnu v nejen podnikatelském myšlení.
Jsem žena, máma, a tak chci dát svému dítěti svůj čas, dokud o něj stojí, a to vyžaduje dobrou organizaci času. Myslela jsem si, že to mám pevně zaryté pod kůží, nebo jak se říká v malíku již před kurzem :-), ale po prvních „lekcích“ kurzu se na mě přivalila doslova vlna tsunami.
Nejprve to bylo jen nadšení z něčeho nového a neschopnost se v podstatě utrhnout od počítače a „nehrabat“ se chvíli v tvoření blogu a úkolech, protože mě to neskutečně bavilo. Po pár týdnech se objevily ale i první pochyby a potíže jak technického rázu, tak i pochyby o sobě a své práci, jak jí převést do plážového podnikání, přišla únava a tsunami mě doslova smetla. Jak? Trávila jsem u kurzu každou volnou chvíli ve dne a často i po nocích.
Po pár dnech jsem si uvědomila, že se na novou práci tak soustředím, snažím se, ale výsledky jsou chabé, pomalu nic jiného nestíhám, nemám čas, nebo si to alespoň říkám a že ve dvě odpoledne hledám něco sladkého na zahnání únavy, krájím krajíc chleba k obědu, protože jsem nějak minula, že již bylo poledne a měla jsem jaksi vařit.
A to podotýkám, že tento návyk běžně mám, vařím ráda a také ráda s vařením experimentuji… ale pod vlnou novinek jsem nějak zapomněla a nechala se semlít. Má únava stoupala nejen s počtem téměř probdělých nocí, ale také s tím, že jsem své tělo odbývala a nedávala mu kvalitní stravu, když ji potřebovalo.
Strmě vám klesá hladina cukru v krvi, jste unavení, klesá vaše koncentrace, jste roztěkaní, nevrlí a… přichází chutě na sladké. Protože jste v tu dobu již „prošvihli“ čas, kdy jste měli tělo nasytit kvalitní stravou, řinčí budíky ve vašem těle – pomóóóc, chybí mi cukr!!!! Jenže on ve skutečnosti nechybí cukr jako takový, představte si ho klidně jako cukr Krystal :-), ale chybí kvalitní sacharidy ze stravy.
Když už je nejhůř a tělo takto volá o pomoc, projeví se to jako nutkavá potřeba dát si něco sladkého, nějakou tu čokoládku, sušenku nebo dortík. Je to rychlá injekce cukru, která v tu chvíli pomůže, ale není to na dlouho, tělu stále chybí dodané kvalitní živiny a pracovní výkon je po čase opět mizerný… A s mizerným pracovním výkonem neuspěje ani plážový podnikatel, ani podnikatel na souši.
Tak dost, takhle dál ne, řekla jsem si, nutně se vracím ke svému starému způsobu života v oblasti stravy, protože bych se tak cítila jako kovářova kobyla a to jsem vážně nechtěla a nechci.
Udělala jsem si tedy jasný plán, co chci který den stihnout a co uvařím sobě a své rodině. Zase jsem skládala své dílky puzzle a bylo mi hned lépe, po těle i po duchu a práce mi šla hned lépe, což se projevilo i úspěchem ve Výzvě kurzu Podnikání z pláže, umístila jsem se v TOP10. Věřím, že kdybych o své tělo řádně nepečovala, nebudu moci podávat takové výkony, jaké bych chtěla a protože chci, tak také činím.
Akce žádá plán, jak jsem již psala a já vám dám několik tipů jak na to.
Nejvíce špatných stereotypů vzniká právě, když nemáte žádný plán. Pak se přistihnete při tom, že točíte starých dobrých pět jídel typu špagety s červenou omáčkou, řízek s bramborovou kaší, šunkofleky… nebo cestou z práce kupujete hotovou pizzu. Tak tudy ne, vaše stereotypy budou hravé, kreativní, jakobyste skládali puzzle nebo hráli domino.
Než si začneme hrát, udělejte si sondu do svědomí, jak máte svůj jídelníček pod kontrolou. Odpovězte si na následující otázky:
Pokud se nápadně často ve vašich odpovědích vyskytuje NE, přišel čas rozdat karty. Dám vám jednoduchý návod, díky němuž si snadno naplánujete jídelníček a který učím své klienty ve své poradně. Je to jednoduché, vytvoříte si systém a máte nad chaosem a prázdnou lednicí vyhráno!
Pokud ano, bude to jednoduché a jestli už jste zapomněli jaké to je hrát si, vraťte se trošku do dětských let a půjde to samo. Připraveni? Představte si, že plánování vašeho jídelníčku a tedy i vaření bude jako skládání puzzle. V každém týdnu by se mělo objevit co nejvíce druhů surovin tak, aby jídelníček byl skutečně pestrý. Každá z těchto surovin, je jeden dílek puzzle a přitom neplatí, že do sebe pasují jen vybrané kousky, ale správný tvar lze vytvořit z libovolných dílků.
To je to jednoduché, co? Neumíte si to v praxi představit? Podívejte se na obrázek s puzzle, každá z ingrediencí je jeden dílek. Váš týdenní jídelníček by měl obsahovat co nejvíce kombinací, proto když v jednom týdnu „složíte“ skládačku z kuskusu, krůtího masa, pórku a rajčat, další týden ke kuskusu přiřadíte jinou kombinaci, například tempeh a brokolici.
A v čem je ten stereotyp? Zafixujte si některé z ingrediencí pro své plánování na konkrétní den a „jen“ k němu přidávejte pokaždé jiný dílek, takto bude váš jídelníček pestrý, vy se stanete mistrem v přípravě pestrých, chutných a zdravých jídel a budete si to užívat, protože hraní je fajn v každém věku :-)
Tento způsob plánování se osvědčil nejen mně, ale učím jej i své klienty a hodí se jak pro plánování tzv. racionálního jídelníčku, tedy když neřešíte žádný zdravotní ani váhový problém, ale hodí se i při redukci váhy, kdy je potřeba naučit se změnit své návyky a na pevných základech vybudovat nové.
Chcete vědět více o tom, jak si svůj řád vytvořit? Pak si přečtěte můj ebook zdarma zde >>>
Dnes mají mé dílky puzzle na sobě napsáno kukuřičný kuskus, červená řepa, bylinky, olivový olej a syrovátkový sýr, tak já půjdu pomalu vařit, hezký den :-).
Jsem žena, matka, dcera, kamarádka i naslouchající duše pro Vaše trápení se stravou, váhou, ale nejen jimi. Autorka ebooků Jízdní řád vašeho stravování a Jak zhubnout – klíč ke 13. komnatě. Zhubnutí bude pro Vás „jen“ příjemným bonusem navíc. Jako specialistka na výživu Vám ukáži, že zdravý jídelníček je také velmi chutný a pestrý. Zhubnutí začíná ve Vaší hlavě a já Vám pomohu k úspěchu. Můj příběh najdete zde >>